Zit je eigenlijk wel goed? In 6 stappen naar de perfecte en ergonomische zithouding

We zitten dagelijks massaal achter het bureau. Helaas zijn we niet gemaakt voor computerwerk en liggen rug- en nekklachten op de loer. Wil jij wel lekker zitten? En ook goed en ergonomisch? Bekijk dan onze tips voor een betere zithouding en handige oefeningen waarmee jij in een handomdraai de boel weer losgooit.

|||


Voel je beter met een ergonomische werkplek

Met al dat computerwerk zitten we dus behoorlijk wat uren per dag. Te veel volgens de meeste Nederlanders. Wist je dat ruim 50% van de werknemers vindt dat ze te lang zitten? Belangrijk dus dat je jouw werkplek zo inricht en afstelt dat jij jezelf goed voelt. Zorg bijvoorbeeld dat je (hopelijk ergonomische) bureaustoel, bureau en beeldscherm goed op jouw lichaam zijn afgesteld. Dit vermindert de kans op klachten aan nek, rug en schouders en zorgt ervoor dat je meer energie overhoudt. Zo kom jij fitter de werkdag door.

Wat is de juiste zithouding op je bureaustoel?

Een eerste stap naar ergonomisch werken is om je bureaustoel goed in te stellen en een ergonomische zithouding te creëren. Hoe je dat doet? Dat vertellen we je hieronder:

  • Stel de hoogte van de zitting zo in, dat je heupen zich iets hoger bevinden dan je knieën
  • Stel de zitdiepte zo in dat je een gebalde vuist tussen je knieholte en de voorzijde van de zitting kunt plaatsen
  • Stel de rugleuning in zodat deze de rug goed ondersteunt. De lumbaalsteun (de bolling onderaan de rugleuning) moet mooi in je rugholte vallen
  • Plaats je vingers op je sleutelbeen en laat de arm vervolgens omlaag hangen. Stel nu de armleuning in zodat deze je elleboog raakt en je armen een hoek van 90 granden maken en in rustpositie zijn.
  • Stel daarnaast je bureau qua hoogte zo in dat deze gelijk is aan de armsteun.
  • Zorg dat je beeldscherm op ooghoogte staat en je loodrecht naar het scherm kijkt.

Als je een ergonomisch bureau en een ergonomische bureaustoel hebt staan, heb je de twee basics. Maar er zijn nog meer accessoires die jouw werkcomfort verhogen. Denk bijvoorbeeld aan een voetensteun en of een  monitorarm. Zaken waarmee jij de werkdag nog beter doorkomt.

Gooi je schouders los met deze bewegingsoefeningen/ Tijd voor een mini-office workout!

Last van je nek of een zeurend gevoel in je onderrug? Dan is het tijd voor een mini-office workout! Onderstaand een paar simpele oefeningen die je nu direct achter je bureau kunt doen.

AdobeStock_116051572

Wil jij ook een ergonomisch kantoor?

Neem dan vrijblijvend contact op met BMI Kantoormeubelen. Wij helpen je graag om jouw werkplek meer ergonomisch en leuker te maken. Of bekijk onze ergonomische bureaustoelen, werkplekken. Zo zit ook jij er binnenkort een stuk comfortabeler bij.